Andre formidlingsaktiviteter
til borgere, elever, studerende og lærere
November




Klik i siderne på billederne for at se flere fotos fra dagen.
Kampen mod havet
113 nysgerrige personer mødte op i Klimatorium til et seminar om klimatilpasning - i et historisk perspektiv - med fokus på den vilde vestkysts historie. Klimatorium holdt arrangementet i samarbejde med Thy Museum, Morsø Museum, Lemvig Museum og Aalborg Universitet. Arrangementet varede fire spændende timer. Historikere holdte her bl.a. oplæg om Limfjordstangens foranderlige og barske naturforhold, og hvilken betydning disse har haft for havboerne, som levede der. Klimatorium og Kystdirektoratet bidrog med oplæg om nutidens tilpasning til naturen langs Vestkysten.




Klimatiltag i Lemvig Kommune
Klimatorium havde besøg af Christinelystskolen 8.c og 8.b, hvor de lærte om klimatilpasninger, klimaløsninger og cirkulær økonomi samt hørte oplæg af Lis Ravn Sørensen, som er Klimakoordinator ved Lemvig Kommune. Eleverne havde lavet spørgsmål om Lemvig Kommunes klimatiltag, som Lis besvarede.
​




Besøg af studerende fra Aarhus Universitet
AU Herning Student Business Club blev budt velkommen af viceborgmester Lone Pilgaard Sørensen, hvorefter studerende blev vist rundt i Klimatoriums udstilling. Projektleder Pernille Weiland Pedersen holdte et oplæg om projekter i Klimatorium. Senere kom electrical engineer Jeppe Østerbæk Sørensen på besøg, som fortalte de studerende om Skovgaard Energy og PtX. Udviklingschef ved Lemvig Kommune Lars Bundgård Klemensen afrundede aftenen efter to timer i godt selskab.




Arrangement om klimaaftryk
Vi satte i november fokus på borgeres personlige klimaaftryk. 70 mennesker i alle aldre kom og var med til at skabe en god debat, gøre os klogere og inspirere hinanden. Arrangementet var faciliteret af Oskar og Oliver fra virksomheden Climaider, der har udviklet en app, der kan måle ens klimaaftryk. Fire modige forsøgspersoner var på scenen for at blive klogere på deres klimaaftryk foran publikum. Stor tak til Lone Pilgaard Sørensen, Jens Hagelskjær, Valdemar Rønn Cross og Alberthe Gaardbo for at være forsøgspersoner.



Fire dage med elever fra HHX Ringkøbing
Vi har brugt fire spændende dage sammen med 1.g-eleverne fra gymnasiet HHX Ringkøbing, som har været på introtur ved Vestkysten. De har i Klimatorium lært om bl.a. grøn energi, cirkulær økonomi og klimatilpasning.
Oktober




Caseforløb med Frederiksund Gymnasium
Elever fra Frederikssund Gymnasium deltog i et tre ugers caseforløb med Klimatorium med fokus på, hvordan klimadata kan bruges til at fremtidssikre de danske kyster og vandløb. Casen er blevet udviklet i samarbejde med Naturvidenskabernes Hus og inkluderede, at eleverne skulle arbejde med selvvalgte lokale klimaudfordringer og herfra udvikle deres egne løsninger på dem. Eleverne afsluttede undervisningsforløbet med at pitche deres løsninger til Klimatorium.
August




Naturvidenskabelige teorier bag sejlads
På en begivenhedsrig torsdag den 31. august oplevede Lemvig Gymnasiums 2. årgang en dag ud over det sædvanlige i og omkring Klimatorium. Dagen var dedikeret til naturvidenskab og sejlsport, og eleverne var fuldt engagerede i en unik undervisningsoplevelse. Eleverne blev guidet gennem undervisning og workshops om de fysiske og matematiske aspekter bag sejlads. De blev introduceret til grundlæggende principper, der driver sejlsporten, og de havde mulighed for at omsætte deres skolefaglige viden til praktiske erfaringer. Sejlsportsligaen bidrog også aktivt til dagen ved at stille alt nødvendigt udstyr til rådighed. Instruktører, sejlbåde, baneopsætning, sejlertøj og redningsveste var klar til eleverne. De fik en hands-on oplevelse med sejlads og kunne mærke vinden i sejlene, mens de lærte om sportens praktiske elementer. Et højdepunkt på dagen var et inspirerende foredrag og workshop fra søstrene Andrea og Johanne Schmidt om deres kamp for at komme til OL i 2024. 107 elever og lærere deltog aktivt i arrangementet, og det blev muliggjort gennem samarbejdet mellem Sejlsportsligaen, Lemvig Sejlklub, OKNygaard, Lemvig Gymnasium og Klimatorium. Eventet bliver gentaget igen til næste august 2024.
April


Inspirationsbesøg fra Frankrig
To franske skoler var på besøg i Klimatorium for at få inspiration til klimamæssige skoleindsatser. Lærerne var i Danmark i forbindelse med et Erasmus+ samarbejde med skolen Christinelyst & Klinkby og var her interesseret i at besøge Klimatorium. Særligt for at høre mere om, hvordan vi samarbejder med skoler og andre aktører ift. at skabe specifikke undervisningsforløb om klima.


Casearbejde med studerende
Vi samarbejdede med studerende fra AU Herning om at udvikle en bæredygtig indtægtsmodel for Klimatorium, der passer til vores mission som forening. De studerende demonstrerede en imponerende evne til at forstå Klimatoriums mål og forretningsmiljø, og deres gennemtænkte tilgang førte til friske perspektiver på Klimatoriums fremtidige forretningsstrategi.
Marts




Oplæg om klimadata til skolelærere
Klimatorium var inviteret med som oplægsholder til Big Bang - Danmarks største naturfagskonference. Klimatoriums oplæg blev afholdt af kommunikationskonsulent Christian Mehlsen og havde fokus på, hvordan vi i Klimatorium arbejder med satellitdata i klimaprojekter, og hvordan vi forsøger at bringe dette felt ind i undervisningen på skoler og gymnasier.




Generalforsamling i Klimatorium
Lokale borgere var inviteret til generalforsamling i Klimatorium, hvor årets indsatser og aktiviteter for 2022 i Klimatorium blev fremlagt. Tilsvarende blev Erhvervsfyrtårn for vandteknologi præsenteret via oplæg fra Tom Heron (NIRAS), Erik Krarup (Erhvervshus Midtjylland), Lars Nørgård Holmegaard (Klimatorium) og Uffe Sognstrup Thomsen (Aarhus Universitet). Cirka 70 mennesker mødte op til generalforsamlingen.
Februar




Projektlederuge i Klimatorium
Elever fra 7-9. klasse på Lemtorpskolen brugte en uge på at arbejde som projektleder for Klimatorium, Museet for Religiøs Kunst, Egholm og Lemvig Varmeværk. For Klimatorium hjalp de med at udtænke, hvad vi kan gøre af det overskudsvand vi har på markerne. Ugen blev afsluttet med en pitch fra eleverne. Fysiske modeller af løsninger, der blev udarbejdet af eleverne, blev efterfølgende udstillet i Klimatorium for en periode.
Januar
.jpg)
Gymnasieforløb om klimadata med Midtbyens Gymnasium
I Klimatorium byder vi folkeskoler og gymnasier velkommen til at lære om klima og ikke mindst blive klogere på nye løsninger fra virkeligheden. I denne uge havde vi PREMIERE på et nyt gymnasieforløb "Klog på klimadata", der er udviklet i samarbejde med Naturvidenskabernes Hus. Her tog 45 HHX-elever fra Midtbyens Gymnasium i Viborg turen til Klimatorium i Lemvig for at lære at arbejde i de geografiske informationssystemer SCALGO og DMI Klimaatlas, der kan bruges til at kortlægge oversvømmelsesrisiko og forstå klimaforandringer. Forløbet gik godt og eleverne var glade.




Løvindens Hule i Klimatorium
Klimatorium var vært for et spændende arrangement afholdt af VisitNordvestkysten, hvor iværksætter og investor Mia Wagner, bl.a. kendt fra ”Løvens Hule” på DR, var inviteret ind for at vurdere virksomheders forretningsidéer. En række nord- og vestjyske virksomheder pitchede deres virksomhed foran publikum og for Mia Wagner. Mia gav derefter live feedback og konkrete råd og tips til, hvordan virksomhederne kunne realisere deres idéer og udvikle deres forretning. Deltagende virksomheder var bl.a. Keramoda, Nørre Vosborg, Vancation, VØ Badehotel og Thy Whisky Distillery.




Besøg af unge landinspektører
Geopartner havde samlet unge landinspektører fra hele landet til netværksmøde i Klimatorium. Til arrangementet fik deltagerne en rundvisning i vores udstilling og hørte på en række faglige oplæg. Pernille Weiland fortalte om Klimatoriums samlede fyrtårnsprojekt, Søren Holst fra Geopartner fortalte om relation og samarbejde med Klimatorium og Jens Raun fra Geopartner holdte et indlæg om øvrige projekter omkring Lemvig. Netværksmødet blev afsluttet med et besøg i solcelleparken syd for Bøvlingbjerg